August 12, 2022

Ν. Σαντορινιός: Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τις λαϊκές αγορές εις βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών

Παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που αλλάζει ριζικά το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών και δυναμιτίζει την κατάσταση των παραγωγών. 

  • Ένα νομοσχέδιο που καταδικάζει τις Λαϊκές Αγορές και τους παραγωγούς

«Το Νομοσχέδιο, επί της ουσίας, στοχεύει στο να καταργήσει τις λαϊκές αγορές και να δώσει τέλος στην αδιαμεσολάβητη σχέση παραγωγού- καταναλωτή, η οποία μέχρι τώρα άφηνε έξω τους μεσάζοντες, κρατούσε χαμηλά τις τιμές και επέφερε κέρδος για τους αγρότες- παραγωγούς».

«Επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν σειρά εξαντλητικών διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων, για τους παραγωγούς, σχεδόν για τα πάντα. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν καταβάλλει το τέλος για 2 μήνες, θα του παίρνουν την άδεια λαϊκής. Ενώ αν κάποιος καταγράψει 3 φορολογικές παραβάσεις, που μπορεί και να είναι αποδείξεις του 1 ευρώ, χάνει και πάλι την άδειά του. Είναι εξωφρενικά και εκδικητικά αυτά που προσπαθεί το Υπουργείο να επιβάλει στους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών και τα οποία μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη περίπτωση στο λιανικό Εμπόριο».

«Αν και το Υπουργείο ευαγγελίζεται ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο των λαϊκών, εντούτοις, δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για την διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι μόνος σκοπός του είναι η εξάντληση των παραγωγών».

«Τέλος, το τραγελαφικό αυτού του Νομοσχεδίου είναι ότι προβλέπει έναν μηχανισμό όπου ο παραγωγός, πρωί- πρωί, πριν κόψει τα λαχανικά του και πριν στήσει τον πάγκο του, θα πρέπει να περνάει σε ηλεκτρονικό σύστημα τα κιλά, την ποιότητα και την τιμή που πρόκειται να πουλήσει. Προφανώς η ΝΔ, είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, που πιστεύει ότι ο κάθε παραγωγός έχει από πίσω του ένα οργανωμένο λογιστήριο που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το σύστημα!».

  • Ρήτρα που στοχεύει στον αφανισμό των νησιωτών παραγωγών

«Ταφόπλακα για τους παραγωγούς των νησιών θα είναι η ρήτρα του νομοσχεδίου που επιβάλλει να πωλείται στη Λαϊκή το 50% των παραγόμενων προϊόντων, διαφορετικά θα τους αφαιρείται η άδεια. Δηλαδή, ιδίως το καλοκαίρι που οι παραγωγοί στα νησιά δίνουν μέρος των προϊόντων τους σε ξενοδοχεία, θα αποκλείονται από τις Λαϊκές Αγορές. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η παντελής έλλειψη κατανόησης αυτής της Κυβέρνησης των ιδιαίτερων οικονομιών των νησιών, εκεί όπου πρέπει να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τριτογενή. Και τι τους λένε στην ουσία; Μην τα δίνετε στα ξενοδοχεία. Πουλήστε ό,τι μπορείτε στις Λαϊκές και τα υπόλοιπα πετάξτε τα!».

  • Η τακτική Γεωργιάδη: Επίθεση στους παραγωγούς, για να περάσει καταστροφικά μέτρα για τις λαϊκές αγορές

«Ο κ. Υπουργός, για να δικαιολογήσει αυτό το Νομοσχέδιο, έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο λάσπης απέναντι στους παραγωγούς: είναι, λέει, φοροφυγάδες, λαθραίοι πωλητές προϊόντων που δεν παράγουν και ότι λαδώνουν τους φορείς για να πάρουν τη θέση στη λαϊκή. Είναι γνωστή η τακτική, με την συκοφάντηση ενός ολόκληρου κλάδου, προσπαθεί να αλλάξει τον θεσμό των λαϊκών αγορών ώστε να ελέγχεται, πια, από τα μεγάλα συμφέροντα».

  • Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Λαϊκών, είναι ένα αχρείαστο Νομοσχέδιο

«Περιμέναμε από την Κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο που να δίνει λύσεις και να αντιμετωπίζει με σοβαρά μέτρα το κύμα ακρίβειας το οποίο η κοινωνία βιώνει. Αντίθετα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός παρακολουθεί απλώς τις ανατιμήσεις και η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση ρυθμίσεις που προκαλούν επιπλέον προβλήματα στους καταναλωτές, στην λαϊκή οικογένεια και στους παραγωγούς. Αυτό το Νομοσχέδιο πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Δεν δίνει καμία πειστική απάντηση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Rate this item
(0 votes)
Kalymnian's Voice *

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ad Sidebar