Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ υπήρξε ένα μικρό πολιτικό μέγεθος. Δυστυχώς για την Ευρώπη.

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ υπήρξε ένα μικρό πολιτικό μέγεθος. Δυστυχώς για την Ευρώπη.

 

Το 2008 όταν σείστηκαν οι τεκτονικές πλάκες της παγκόσμιας οικονομίας στις ΗΠΑ και το ωστικό κύμα ερχόταν ασυγκράτητο προς την Ευρώπη η Μέρκελ ζούσε στον κόσμο της, μιλούσε για "ελληνική εξαίρεση" και στυλωνε τα πόδια σε κάθε ιδέα δημιουργίας ενός κεντρικού μηχανισμού στήριξης αγνοώντας κάθε συστημική διάσταση της κρίσης που χτύπησε συνολικά την Ευρώπη αμέσως μετά.
Στην 16χρονη θητεία της υπήρξε σταθερά και αταλαντευτα πολέμιος κάθε μα κάθε προσπάθειας ενοποίησης και εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν ξέρω ειλικρινά αν δεν υπήρχε ο Μάριο Ντραγκι (σταθερά αντίπαλος της γερμανικής πολιτικής επί των ημερών της) να πει εκείνο το καταλυτικό "whatever it takes" που θα βρισκόταν σήμερα το ευρώ.
Στο προσφυγικό; Κλαφτα Χαράλαμπε. Από το "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" στο το πλήρες κλείσιμο των συνόρων εν μια νυκτί.
Στη διεθνή σκηνή; Θύμαται κάποιος τα 16 αυτά χρόνια κάποια πρωτοβουλία της Γερμανίας που να αλλάξε τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο; Θυμάται κάποια παρέμβαση της με αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις; Τίποτα. Διαχειρισούλα και δουλειτσες.
Στη ανατολική Μεσόγειο; Απροκάλυπτος φιλοερντογανισμος, σταθερό και μόνιμο ξυνισμα με τις πρωτοβουλίες των Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ, ναι μεν αλλά, και έτσι και γιουβέτσι.
Στα Βαλκάνια; Μία κάψα μόνο: να κλείσει όπως όπως το μακεδονικό. Ξεκάθαρο προμοταρισμα ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα και αφέλεια μέχρι δακρύων με την θεωρία ότι ήταν καλύτερα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε δεσμούς με το κατεστημένο και θα πολεμούσε τις παθογένειες.
Όχι, αδυνατω να εντοπίσω οτιδήποτε το μεγάλο και σπουδαίο στην πολιτική παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια.
Υπήρξε μία κοντόφθαλμη διαχειριστρια του οίκου της που δεν θέλησε ποτέ να επωμιστεί τις ευθύνες και το ανάστημα της ηγετιδας δύναμης. Αφήνει πίσω της μια Ευρώπη παρία.
Το γεγονός ότι για ένα διάστημα υπήρξε εχθρός του εγχώριου αντιμνημονιου δεν την καθιστά αυτόματως πολιτικά αποδεκτή.
 
Παναγιώτης Κωστούλας

 
Rate this item
(1 Vote)
Kalymnian's Voice *

Administrator of kalymniansvoice.gr media website.

https://kalymniansvoice.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ad Sidebar